NEW YORK - De effectenbeurzen in New York konden donderdag maar moeilijk richting vinden, na de zware koersverliezen van de voorgaande dag. De handel kende een grillig verloop door aanhoudende angst voor een economische terugval.

Dat werd woensdag aangewakkerd door een sterk tegenvallende cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt een dag eerder.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 12.248,55 punten. De breder samengestelde S&P 500-index noteerde een min van 0,1 procent op 1312,94 punten.

Volgens handelaren is de 1311-puntengrens, de laagste stand sinds mei, een belangrijke technische weerstand voor de S&P.

''In periodes zoals deze met veel stress in de markt vertrouwen beleggers op technische grafieken. Mensen weten niet zo goed wat er allemaal gaande is'', aldus een handelaar in New York.

Nasdaq

Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde 0,2 procent hoger op 2773,31 punten.

Woensdag gingen de beursgraadmeters meer dan 2 procent omlaag. Beleggers raakten opgeschrikt door cijfers van loonstrookverwerker ADP.

Daaruit bleek dat er in mei slechts 38.000 banen in de Amerikaanse private sector bij zijn gekomen. Dit is veel minder dan verwacht en voedde daarom de angst voor een economische teruggang. Vrijdag publiceert het Amerikaanse ministerie van Arbeid de officiële cijfers over de ontwikkeling van de banenmarkt in mei.

Goldman Sachs

Bankconcern Goldman Sachs verloor 1,3 procent. De bank heeft een dagvaarding ontvangen van justitie in verband met de rol die Goldman heeft gespeeld bij het ontstaan van de kredietcrisis.

In de Dow waren de dalers in de meerderheid. Wal-Mart Stores stond onDaraan met een verlies van 1,4 procent. Dat had te maken met tegenvallende detailhandelsverkopen in de sector over de maand mei.

De fabrikant van zware graafmachines Caterpillar, woensdag een van de grootste dalers met een verlies van meer dan 4 procent, ging donderdag aan kop. Het fonds herstelde 0,9 procent.

Op de valutamarkt noteerde euro 1,4480 dollar, vergeleken met 1,4450 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag.