AMSTERDAM - Zorgen over de economie in vooral de Verenigde Staten leidden donderdag tot flinke koersverliezen op de Europese beurzen. Beleggers waren in afwachting van een belangrijk Amerikaans banencijfer dat vrijdag wordt gepubliceerd.

De AEX-index van de Amsterdamse beurs sloot 1,5 procent in de min op 340,64 punten. De MidKap-index daalde 1,2 procent tot 627,76 punten. De grote Europese beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt zakten 1,4 tot 2 procent.

Loonstrookverwerker ADP meldde woensdag dat er in mei in de VS slechts 38.000 banen bij zijn gekomen in de private sector. Dit was veel minder dan verwacht en voedde de angst voor een teruggang van de economie.

De vrees is dat de zwakke banenmarkt zal leiden tot voorzichtigheid onder Amerikaanse consumenten en daarmee achterblijvende consumentenuitgaven.

Uitkeringsaanvragen

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek donderdag dat het aantal uitkeringsaanvragen afgelopen week licht is gedaald. Het ministerie publiceert vrijdag het officiële maandelijkse banencijfer waar op de beurzen halsreikend naar wordt uitgekeken.

De AEX-index was bijna helemaal roodgekleurd. Staalconcern ArcelorMittal stond onderaan met een min van 2,4 procent. Baggeraar Boskalis was de enige stijger met een plus van 0,3 procent.

TNT Express

De analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs startten het volgen van TNT Express met een verkoopadvies. Het aandeel in het pakjesbedrijf verloor in de AEX 1,6 procent.

Spyker maakte woensdagavond bekend dat financieel topman Hans Go per 1 juli opstapt. Het aandeel Spyker daalde 6,9 procent. Het was de vierde dag op rij van koersdalingen. In die vier dagen is Spyker meer dan 20 procent minder waard geworden.

Euro

De euro noteerde 1,4450 dollar, tegen 1,4440 dollar aan het eind van de handel op woensdag.

De olieprijs stond onder druk na mediaberichten dat de Organisatie van Olie-Exporterende landen (OPEC) volgende week mogelijk zal besluiten tot verhoging van de productiedoelen. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 98,75 dollar. Een vat Brentolie werd 0,5 procent goedkoper tot 114 dollar.