NEW YORK - De stemming op de effectenmarkten in New York is woensdag geleidelijk aan verslechterd door een tegenvallend cijfer over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten.

Daardoor staken de zorgen over het economische herstel opnieuw de kop op en werd de opgaande lijn van de afgelopen vier handelsdagen doorbroken. Een nieuwe verlaging van de waardering van Grieks staatspapier door kredietbeoordelaar Moody's zorgde voor een extra domper.

De belangrijkste beursgraadmeters op Wall Street verloren meer dan 2 procent. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 279,73 punten, ofwel 2,2 procent, op 12.290,14 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index ging 2,3 procent omlaag naar 1314,54 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq sloot op 2769,19 punten, een verlies van 2,3 procent.

Laagste niveau

Loonstrookverwerker ADP maakte bekend dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in mei met 38.000 banen toenam, het laagste niveau sinds september vorig jaar en veel minder dan verwacht.

Economen rekenden op een aanwas van 175.000 arbeidsplaatsen. Het ADP-rapport geldt als een voorbode van het officiële banencijfer, dat vrijdag naar buiten komt. Grote zakenbanken als Goldman Sachs en JPMorgan Chase stelden woensdag, vooruitlopend op de publicatie, hun verwachtingen fors naar beneden bij.

Omlaag

De koersen gingen over de hele linie omlaag. In de Dow waren Bank of America, aluminiumconcern Alcoa en fabrikant van zware graafmachines Caterpillar de grootste dalers. Zij verloren alle drie 4,3 procent.

De Amerikaanse autofabrikanten hadden het nog zwaarder. Dat kwam door tegenvallende autoverkopen in de maand mei. General Motors en Ford kregen koersverliezen voor de kiezen van respectievelijk 5 en 4,6 procent.

De olieprijs zakte door de vrees voor een afzwakkende economie met 2,5 procent tot 100,10 dollar per vat. De euro noteerde 1,4325 dollar, tegen 1,4440 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag.