SHANGHAI - Philips gaat op de schop. De net aangetreden topman Frans van Houten wil dat het technologieconcern sneller reageert op de voortdurend veranderende vraag van consumenten. Dat zegt hij in een interview met het Financieele Dagblad (FD).

Om dat te bereiken laat Philips de centrale aansturing gedeeltelijk los en krijgen lokale Philipsmanagers meer bevoegdheden om zelfstandig besluiten te nemen. Met de aanpassing van de bedrijfsorganisatie wil de topman bereiken dat Philips voortaan sneller producten op de markt brengt.

Het belangrijkste doel van Van Houten is van Philips een groeimachine te maken, iets wat zijn voorganger Kleisterlee in zijn periode maar niet voor elkaar kreeg na jaren van reorganiseren.

Volgens Van Houten heeft Philips zich de afgelopen jaren succesvol geherpositioneerd in lifestyle, gezondheidszorg en verlichting. Het is volgens hem ''een prima platform'' om op verder te bouwen, zo geeft hij aan tegen het FD.

Energie

Van Houten wil de ondernemer in zijn medewerkers de ruimte geven en hoopt zo de energie van 117.000 mensen te gebruiken om "de markt ervan langs te geven". 

De topman nam in april het roer over van Kleisterlee. Een van zijn eerste ingrepen als nieuwe baas was het op een zijspoor zetten van de verlieslijdende televisie-activiteiten.