Minister zet 'bad bank' Fortis op zijn plek

AMSTERDAM – De Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, heeft de ‘bad bank’ van het voormalige Fortis teruggefloten. Reynders wees het voorstel van de bestuurders voor een ruimer mandaat af.

Royal Park Investments (RPI) is het vehikel dat werd opgericht om een portefeuille probleemkredieten van de vroegere Belgische Fortis Bank te beheren.

De ‘bad bank’ van Fortis zag het levenslicht toen de financiële groep gesplitst werd. De bank sloot het afgelopen jaar af met een winst van 235 miljoen euro. Ook in 2009 boekte RPI winst.

Maar dat is geen reden om rustig achterover te leunen. 70 Procent van de kredieten zijn direct of indirect gerelateerd aan de Amerikaanse huizenmarkt. De bestuurders van de ‘bad bank’ verzoeken nu om een ruimer mandaat.

Risicospreiding

“Het is de bedoeling een aantal instrumenten die te maken hebben met de huizenmarkt te verkopen en het geld te herinvesteren. Zo kunnen we tot een betere risicospreiding komen”, lichtte bestuurder Straetmans toe.

Ze hebben dat voorstel aan de raad van bestuur en de aandeelhouders voorgelegd. De Belgische staat is een van de aandeelhouders.

De Belgische minister van Financiën laat weten dat hij daar niets in ziet. “Ik was verwonderd over de verklaringen van het management”, stelt hij in de Belgische zakenkrant De Tijd. “Het is op het ogenblik uitgesloten de strategie te wijzigen.”

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie