Deal Saab en Hawtai van de baan

AMSTERDAM – Spyker Cars, eigenaar van Saab, maakt donderdag bekend dat de voorlopige overeenkomst met de Chinese autoproducent Hawtai is beëindigd. De productie kan daardoor nog niet worden opgestart.

Wel gaan de gesprekken tussen Saab en Hawtai verder, maar niet meer op exclusieve basis, meldt de automaker in een persbericht.

Ook hervat topman Victor Muller de gesprekken met andere geïnteresseerde Chinese partijen over financiering en technologische samenwerking. De deal moet niet alleen zorgen voor kapitaal, maar ook voor vaste voet aan de grond in China.

De overeenkomst tussen Saab en Hawtai werd op 3 mei aangekondigd, maar moest nog wel definitief worden goedgekeurd door de Chinese en Zweedse autoriteiten.

Investeren

De Chinezen zouden 150 miljoen euro investeren in Spyker, het moederbedrijf van Saab dat op termijn Saab Automobiles moet gaan heten. Hawtai zou voor 120 miljoen euro een belang van 29,9 procent krijgen in Spyker. De resterende 30 miljoen euro was bedoeld als lening.

Hawtai blijkt echter niet aan alle voorwaarden binnen de overeenkomst te kunnen voldoen, aldus het persbericht.

Fabriek

De Zweedse krant Svenska Dagbladet meldt dat de deal in gevaar is gekomen nadat een delegatie van Hawtai vorige week een bezoek bracht aan de Saab-fabriek in de Zweedse stad Trollhättan.

De Chinese delegatie zou volgens de krant verbijsterd zijn over de situatie die ze aantroffen in de fabriek. De productie van auto’s ligt al ruim een maand stil doordat Saab de rekeningen aan leveranciers niet meer kan betalen.

Productie

De opstart van de productie is afhankelijk van het vinden van een financier, aldus Spyker.

Eerder werd bekend dat investeringsfonds Gemini Investment Fund ook 30 miljoen euro aan Spyker zou lenen. Daarnaast zou de autobouwer een aanvraag indienen voor uitbetaling van 29,1 miljoen euro aan leningen van de Europese Investeringsbank EIB.

Leveranciers

Het mislukken van de deal is een grote tegenvaller voor de leveranciers van Saab. Dat zei voorzitter Svenåke Berglie van de Zweedse branchevereniging van leveranciers FKG donderdag.

De bedrijven die hij vertegenwoordigt, gaan hierdoor voorlopig niet failliet, benadrukte Bergli. ''Maar twee leveranciers hebben al wel aangekondigd dat er ontslagen vallen vanwege de stilgevallen productie'', voegde hij eraan toe.

Volgens Bergli is het moeilijk in te schatten hoe lang het duurt voordat meer bedrijven dergelijke maatregelen moeten nemen. ''Een paar weken geleden zeiden we dat de productiestop niet langer dan een paar dagen mocht duren, maar dat zagen we duidelijk verkeerd.''

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie