Stijging levensverwachting raakt winst Aegon

DEN HAAG - De winstgevendheid van verzekeraar Aegon neemt af doordat Nederlanders langer leven. Het concern maakte donderdag bekend elk kwartaal 20 miljoen euro extra te reserveren door de stijging van de levensverwachting.

Vorig jaar werden de zogenoemde sterftetabellen op basis waarvan verzekeraars berekeningen maken aangepast. Als polishouders langer leven moet een verzekeraar meer geld uitkeren. Om hierop voorbereid te zijn zet Aegon extra geld opzij.

Financieel topman Jan Nooitgedagt wees er in een toelichting op dat de levensverwachting van Nederlanders tussen 2005 en 2009 sterk is verbeterd. ''Om voorzichtig te zijn hebben we aangenomen dat de sterke verbetering in 2009 zich in 2010 zal voortzetten.''

Minder winst

Aegon maakte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 327 miljoen euro. Dit was 12 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De winstgevendheid van Aegon nam ook buiten Nederland af. In de Verenigde Staten bouwt Aegon bepaalde levensverzekeringsactiviteiten af en wordt het herverzekeringsbedrijf Transamerica Reinsurance verkocht. Dit drukt de winstgevendheid.

In het Verenigd Koninkrijk nam het bedrijf een last van 24 miljoen euro voor een verbetering van de klantadministratie. De uitzondering werd gevormd door de nieuwe markten waar Aegon actief is. Hier verbeterde de winstgevendheid.

Pensioengeld

Een paar honderd havenwerkers hebben donderdag actie gevoerd bij het hoofdkantoor van Aegon. Zij vinden dat Aegon pensioengeld van hen achterhoudt.

Het gaat om een al jaren slepend conflict. Aegon raakte daarbij betrokken toen het in 2007 voor 1,5 miljard euro Optas overnam dat de pensioengelden van havenwerkers beheerde. Daarmee nam Aegon ook een zogenoemd ''beklemd vermogen'' van circa 770 miljoen euro over. De havenwerkers beschouwen het als hun geld.

Buffer

Aegon, dat de pensioenen aan de havenwerkers uitbetaalt, ziet het als buffer voor het nakomen van de pensioenverplichtingen. De rechter, tot de Hoge Raad aan toe, heeft de verzekeraar gelijk gegeven.

Aegon moet het bedrag wel vasthouden tot de laatste havenwerker die aanspraak maakt op de pensioenregeling er niet meer is, maar is niet verplicht het te besteden aan bijvoorbeeld verbetering van het pensioen.

Lees meer over:
Tip de redactie