AEX sluit nipt lager

AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse beurs is woensdag na een wisselvallige dag met een klein verlies gesloten. De aanvankelijke winst verdween na de negatieve opening van de beurzen op Wall Street. Andere belangrijke beurzen in Europa vertoonden een wisselend beeld.

De AEX-index van de 25 meest verhandelde fondsen van het Damrak sloot 0,1 procent lager op 360,55 punten. De MidKap voor het middensegment eindigde 0,4 procent hoger op 654,70 punten.

De FTSE-index in Londen incasseerde een verlies van 0,7 procent. De graadmeter in Frankfurt leverde 0,1 procent in, terwijl de beurs in Parijs 0,1 procent won.

Wolters Kluwer

In Amsterdam behoorden uitgeverconcerns Wolters Kluwer (plus 2,5 procent) en Reed Elsevier(plus 3 procent) tot de uitblinkers. Wolters Kluwer gaf in een handelsbericht aan dat de marktomstandigheden verbeteren, zowel in Azië als op de moeilijkere Europese markten.

Reed Elsevier profiteerde van goede commentaren naar aanleiding van een analistenbijeenkomst over de snelgroeiende activiteiten op het gebied van risicomanagement.

KPN kondigde aan zijn aandeleninkoopprogramma te versnellen. Het aandeel KPN steeg hierop 2,4 procent en maakte daarmee een deel van het verlies van dinsdag goed.

ASML

Chipmachinefabrikant ASML was een van de grootste verliezers aan het Damrak. Het bedrijf verloor ruim 3 procent van de beurswaarde nadat er geruchten waren opgedoken dat het bedrijf voorzichtiger is geworden over de gevolgen van de natuurrampen in Japan.

Een woordvoerder van het bedrijf benadrukte echter dat ASML zijn verwachtingen voor dit jaar niet heeft aangepast.

Olie

De olieprijs stond woensdagmiddag stevig onder druk. Een tegenvallende groei van de industriële productie in China temperde de verwachtingen voor de toekomstige vraag naar olie. Daarnaast bleken de olievoorraden in de Verenigde Staten afgelopen week sterker te zijn gestegen dan verwacht.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 3 procent tot 100,95 dollar. Brentolie was met 114,75 dollar per vat ruim 2 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.

De koers van de euro ging ook opnieuw omlaag. De Europese munt werd aan het einde van de beursdag voor 1,4285 dollar verhandeld, tegen 1,4375 dollar bij het slot van de beurzen op dinsdag.

Tip de redactie