ING trekt boetekleed aan wegens bonussen

AMSTERDAM - De commissarissen van ING hebben maandag het boetekleed aangetrokken wegens het echec rond de bonussen van het bestuur. Zij herhaalden echter dat het beloningsbeleid van het financieel concern gematigd is.

Eerder dit jaar werd bekend dat de top van ING een omvangrijke bonus zou krijgen. Na een storm van kritiek in de media en uit de politiek zag het bestuur van de bonussen af.

''Wij betreuren de commotie over het beloningsbeleid'', zei commissaris Jeroen van der Veer tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

''Wij hebben niet goed gecommuniceerd. Het was een echte inschattingsfout. Natuurlijk vinden we het heel erg vervelend en natuurlijk rekenen we ons dat zelf aan.''

Topkader

Van der Veer voegde wel meteen toe dat de ING-top in vergelijking met andere grote bedrijven weinig verdient. ''Wij willen geen afbreuk doen aan de kritiek maar ING is een internationaal bedrijf. Het zou gevolgen kunnen hebben als deze bank het topkader niet voldoende beloont.''

Ook commissaris Lodewijk de Waal sprak in deze termen. De Waal is op voordracht van de overheid benoemd toen ING in 2008 staatssteun kreeg, en veel kritiek was daarom gericht op de oud-vakbondsbestuurder.

Beloningsbeleid

''Nederland is geen eiland en ING is een internationaal concern. Ook wat mij betreft is het een beloningsbeleid waarmee je voor de dag kan komen. In ING-termen is dit op de rem'', zei De Waal.

De Waal zei verder dat de overheid nooit heeft geëist dat er geen variabele beloning zou worden toegekend zolang ING nog niet alle staatssteun heeft afgelost. Het concern heeft nog 5 miljard euro openstaan, de helft van wat het heeft gekregen.

Hij wees erop dat de overheid van ING een flink bedrag aan terugbetaalpremie heeft ontvangen. ''Er is wel een mooie bonus voor de staat. Dat is ook een van de dingen waar ik op moest letten.''

Tegenstemmen

De aandeelhouders stemden in met een kleine aanpassing van het beloningsbeleid. Opvallend was dat dit voorstel een relatief groot aantal tegenstemmen kreeg.

Voor ongeveer 43 procent van de aandelen waarvoor niet door de Stichting ING Aandelen werd gestemd werd een tegenstem uitgebracht.

Lees meer over:
ING

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie