Energiesector zet Wall Street hoger

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York profiteerden maandag van een opleving in de energie- en grondstoffensector. Koopjesjagers zetten de belangrijkste graadmeters op Wall Street de eerste handelsdag van de week op winst.

De toonaangevende Dow-Jonesindex met dertig hoofdfondsen noteerde bij sluiting 0,4 procent hoger op 12.684,68 punten. De breder samengestelde S&P 500-index won 0,5 procent tot 1346,29 punten. Schermenbeurs Nasdaq stond 0,6 procent hoger op 2843,25 punten.

De aandelen van grondstofgerelateerde fondsen zaten flink in de lift. Oliebedrijven als Exxon en Chevron profiteerden van een opleving van de prijs van ruwe olie. Die was in de loop van de dag weer boven de 100 dollar per vat uitgekomen. De aandelen wonnen respectievelijk 0,6 en 1,2 procent. Aluminiumproducent Alcoa was de grootste stijger in de Dow met een koerswinst van 2,2 procent.

Sysco, de grootste Amerikaanse levensmiddelengrossier, viel op in de S&P 500. Het aandeel won bijna 12 procent nadat het beter dan verwachte winstcijfers had bekendgemaakt.

Griekenland

Net als in Europa stonden financiële fondsen onder druk door zorgen over de schulden van Griekenland. Bank of America leverde ruim 1 procent in, zakenbank JPMorgan Chase moest 0,2 procent terug.

Hertz Global Holdings deed van zich spreken met een nieuw bod op Dollar Thrifty Automotive Group. Het autoverhuurbedrijf biedt 2,1 miljard dollar voor Dollar Thrifty in een ultieme poging het op een na grootste autoverhuurbedrijf van de Verenigde Staten te worden. Dollar Thrifty won 13 procent in waarde, het aandeel Hertz Global steeg slechts 0,3 procent.

De euro noteerde op de valutamarkt 1,4364 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen van de munt 1,4265 dollar waard.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie