AMSTERDAM – Beursplatformen Nasdaq OMX en Intercontinental Exchange (ICE) overwegen hun vijandig bod op NYSE Euronext direct aan de aandeelhouders van NYSE voor te leggen.

Bestuurders van NYSE Euronext wezen tot twee keer toe het overnamebod van Nasdaq en ICE af. De top van de Amerikaans-Europese beursuitbater blijft streven naar een samengaan met Deutsche Börse.

Begin april brachten Nasdaq en ICE een gezamenlijk tegenbod uit van in totaal 11,3 miljard euro op het moederbedrijf van beurzen in onder meer New York, Parijs en Amsterdam.

Volgens NYSE Euronext hebben de eigen aandeelhouders niets aan dat bod. ''Het voorstel bevat geen overtuigende waarde, heeft onacceptabele uitvoeringsrisico's en is daarom niet in het beste belang van onze aandeelhouders'', stelde het beursbedrijf eerder.

Urgentie

Een dergelijke actie van Nasdaq en ICE onderstreept dan wel de urgentie, maar heeft weinig gewicht, reageert een financieel expert tegen persbureau Bloomberg.

Het gaat volgens de kenner meer om een symbolische stap. Wel kan het de druk op het management van NYSE Euronext opvoeren om hun tegenbod in serieuze overweging te nemen en kan het aandeelhouders van Euronext achter hun bod te scharen.

Stemmen

Op 7 juli stemmen de aandeelhouders van de pan-Europese beursuitbater over het bod van het Duitse beursbedrijf. De helft van de aandeelhouders van NYSE Euronext moet achter de deal staan.

De woordvoerders van Nasdaq, ICE, NYSE en Deutsche Börse wilden niet reageren.