BRUSSEL - De Europese Commissie heeft twee onderzoeken geopend naar misstanden op de markt voor zogenoemde Credit Default Swaps (CDS). Dat is een financieel instrument waarmee investeerders zich kunnen verzekeren tegen wanbetaling op een lening van een bedrijf of staat.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil weten of spelers op de CDS-markt verboden afspraken maakten en/of misbruik hebben gemaakt van hun dominante positie.

De commissie richt zijn vizier op zestien banken, van JP Morgan, Barclays, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC tot Royal Bank of Scotland. De Europese Commissie gaat geen Nederlandse banken onderzoeken.

Daarnaast onderzoekt de commissie ook het Britse bedrijf Markit, de toonaangevende verstrekker van informatie op de CDS-markt.

Dominante Positie

Het tweede onderzoek is gericht tegen negen van de zestien banken en ICE Clear Europa, de leidende organisatie van de CDS-markt die betalingen en leveringen op de beurs afwikkelt.

Volgens de Europese Commissie zouden bepaalde contracten ervoor zorgen dat ICE een dominante positie in de markt inneemt. Hierdoor kunnen andere bedrijven niet concurren met ICE.

Ondoorzichtig

Het onderzoek moet bijdragen aan een beter functioneren van financiële markten en dus aan een duurzamer herstel, aldus Europees Commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) vrijdag.

De CDS-markt lag al onder vuur door de schuldencrisis in de eurozone. De vaak ondoorzichtige handel zou speculaties tegen zwakkere landen als Griekenland hebben versterkt.