AMSTERDAM – Het Belgische Euphony wil op korte termijn naar de beurs in Amsterdam. De doorverkoper van telecomdiensten en energie wil uitbreiden in Nederland.

Euphony heeft volgens de Belgische zakenkrant De Tijd grootse plannen in Nederland. De doorverkoper heeft nu 42.000 klanten en daarmee is het bedrijf volgens topman Frank van de Wege “verschrikkelijk klein”. Over drie tot vijf jaar wil Eurphony in Nederland 500.000 tot 600.000 klanten bedienen.

Volgens de topman kan Nederland een speler als Euphony gebruiken. “De Nederlandse telecomoperatoren concurreren elkaar dood met een prijzenslag, maar ze winnen er geen klant extra mee. Klanten willen een pakket op maat”, zegt de bestuursvoorzitter in de zakenkrant.

Bundelen

Hij denkt dat Euphony een toevoegde waarde heeft doordat het telecomdiensten meteen bundelt met gas- en elektriciteitsdiensten. 

Daarbij treedt het bedrijf nu vooral op als intermediair, maar op termijn wil het die diensten volledig zelfstandig aanbieden. Om die transformatie mogelijk te maken is meer kapitaal nodig, waardoor een beursgang noodzakelijk wordt.

Beursgang

Het bedrijf gaat 15 tot 20 miljoen euro investeren in het Nederlandse avontuur en 4000 tot 4500 mensen aannemen.

De Nederlandse investeerder Koos de Vink, die ook een belang heeft in Euphony, stelt dat als de groei boven verwachting verloopt, Euphony mogelijk geld gaat ophalen. Een beursgang behoort dan tot de mogelijkheden, bij voorkeur in Nederland. In De Telegraaf bevestigt hij op korte termijn te streven naar een Amsterdamse beursgang.

ING

ING investeert in Euphony en krijgt door de aankoop een deel van het 20 procent belang van de Britse bank Barclays in handen. Volgens bronnen van de Belgische zakenkrant zou ING azen op een groter belang dan 20 procent.

De investering van ING waardeert het bedrijf op 33 miljoen euro, exclusief schulden. In België heeft Euphony 700.000 klanten en 4200 werknemers.