NEW YORK - De effectenbeurzen in New York stonden donderdag lange tijd verdeeld na tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economische groei en de banenmarkt. Toch krabbelde de handel tegen het slot weer op, waardoor Wall Street hoger is gesloten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 12.763,31 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,4 procent omhoog tot 1360,48 punten. De technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in de plus op 2872,53 punten.

De groei van de Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal vertraagd, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag bekend.

De grootste economie van de wereld groeide in het kwartaal omgerekend naar een cijfer op jaarbasis met 1,8 procent. In de laatste maanden van vorig jaar was het groeitempo nog 3,1 procent. De groei werd vooral geremd door lagere overheidsuitgaven.

Werkloosheidsuitkering

Verder werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week onverwachts is gestegen. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat 429.000 Amerikanen afgelopen week een eerste steunaanvraag indienden.

Een week eerder werden 404.000 nieuwe aanvragen gedaan. Economen hadden een afname tot 392.000 aanvragen voorspeld.

ExxonMobil

De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil was een van de grootste dalers in de Dow. Het concern heeft de winst in het eerste kwartaal van dit jaar met 69 procent opgevoerd dankzij de hogere olie- en gasprijzen.

De nettowinst steeg van 6,3 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2010 tot 10,65 miljard dollar (7,2 miljard euro). De omzet van 's werelds grootste beursgenoteerde olieconcern steeg met ruim 26 procent tot 114 miljard dollar. Het aandeel ExxonMobil verloor echter 0,5 procent.

Boeing

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing was de grootste stijger op de Dow. Boeing maakte woensdag bekend in de eerste drie maanden van dit jaar een winst te hebben geboekt van 586 miljoen dollar. Het aandeel Boeing steeg donderdag met 3,2 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4821 dollar, tegen 1,4795 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.