STOCKHOLM - Het Zweedse National Debt Office en autoconcern General Motors (GM) hebben officieel ingestemd met de komst van de Russische zakenman Vladimir Antonov als aandeelhouder van Saab. Dat maakten de partijen donderdag bekend.

Het National Debt Office heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar mogelijke toetreding van Antonov bij Saab.

Antonov wil een belang van 29,9 procent in Saab kopen voor 30 miljoen euro. Daardoor wordt het noodlijdende Zweedse automerk van extra geld voorzien. De productie bij Saab ligt al drie weken stil vanwege betalingsachterstanden bij toeleveranciers.

GM

Ook GM moest instemmen met de komst van Antonov. Bij de overname van Saab door Spyker Cars begin vorig jaar eiste het voormalige moederconcern van Saab nog het vertrek van Antonov als aandeelhouder van Spyker wegens zijn vermeende banden met de onderwereld.

Aan de definitieve goedkeuring van GM voor een terugkeer van Antonov zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden.

Vastgoed

Verder lopen er ook onderhandelingen over een verkoop van het vastgoed van Saab aan Antonov. Hierdoor kan Saab ook extra financiële middelen vrijmaken. Over deze vastgoedtransactie wordt nog onderhandeld, maar het is niet zeker dat de betrokken partijen kunnen voldoen aan de condities voor een verkoop, zo maakte Spyker donderdag bekend.

Verder voert Spyker ook gesprekken over de licensering van technologie aan strategische partners, waaronder verschillende Chinese autobouwers, aldus Spyker.

Beleggers juichten het nieuws over Saab toe. Het aandeel Spyker steeg in de middaghandel ruim 13 procent in waarde.