AMSTERDAM – TOM verwacht de komende tijd op meerdere fronten te groeien. De alternatieve beurs van Optiver, BinckBank en ABN Amro én broker ziet niet alleen zijn marktaandeel uitdijen, maar verwacht ook een of meer aandeelhouders toe te voegen.

Dat stelt TOM-ceo Willem Meijer in een interview met NUzakelijk.

TOM, afkorting van The Order Machine, vormt sinds zijn oprichting in 2009 de spreekwoordelijke luis in de pels van Euronext. De traditionele beurs ziet steeds meer van zijn handel vertrekken richting alternatieve handelsplatforms zoals TOM en soortgenoot Chi-X.

Inmiddels is de aandelenhandel via Euronext teruggelopen tot ongeveer 60 à 65 procent van het totaal. Ongeveer 15 procent van de Nederlandse aandelen wordt verhandeld via Chi-X, terwijl TOM nu goed is voor een paar procent. “We zijn nog niet zo lang geleden begonnen en we verwachten dat ons marktaandeel wel gaat groeien de komende tijd”, verklaart Meijer.

Opties

Maar het houdt niet op bij aandelenhandel . TOM maakt er geen geheim van een graantje mee te willen pikken van de lucratieve handel in derivaten zoals opties. Sterker nog, “het belangrijkste product van TOM is het derivatenproduct” , vertelt de directeur.

Volgens Meijer moeten de transactiekosten van derivaten flink omlaag kunnen. “Opties kosten een bank of broker op Euronext ongeveer het zevenvoudige van een aandeel en dat komt echt niet omdat derivaten ingewikkelder zijn dan aandelen, maar puur omdat er geen concurrentie is. Die concurrentie komt er nu, dus wij verwachten dat de prijzen enorm zullen gaan dalen.”

Voor de handel in opties is een lidmaatschap van de Amsterdamse optiebeurs Euronext.liffe nodig. Dat ziet Euronext echter niet zitten. “Zij weigeren dat, vermoedelijk om hun marktaandeel te beschermen. Zelf stellen ze echter nog een heleboel vragen te hebben over TOM MTF, de beurstak van TOM.”

Kort geding

TOM spande een kort geding aan tegen Euronext om lidmaatschap af te dwingen en won eerder dit jaar. Euronext probeert de zaak nu op grond van een juridische regel te rekken. “Er moet nog een bodemprocedure worden gevolgd. Tot die is afgehandeld moet TOM worden toegelaten op Liffe. Er gaat nog wel een jaar of anderhalf overheen totdat de kwestie is afgerond”, licht Meijers toe.

Het wachten is nu op een uitbreiding van TOM’s MTF-vergunning voor derivaten. “Die verwachten we deze zomer van de AFM te krijgen, dan kunnen we in het laatste kwartaal van dit jaar de eerste klantorder door het systeem halen.”

TOM is naar eigen zeggen goedkoper door kleinere marges en meer efficiëntie. Doordat het bedrijf nog jong is, wordt gebruikgemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van IT. “We hebben ook bijna alles uitbesteed. Zo is de techniek achter de MTF in handen van Nasdaq OMX. Zij runnen de beurs, dat scheelt enorm in mankracht.” Bij TOM werken 25 mensen.

Prijsvechters

“Euronext heeft een verouderde techniek en vraagt te hoge prijzen voor zijn dienstverlening. Zij hebben natuurlijk ook een aandeelhoudersbelang te dienen. Je kunt het eigenlijk vergelijken met de grote airlines tegenover de prijsvechters”, aldus de ceo.

De orders die TOM binnenkrijgt - van BinckBank en Alex, een aantal kleinere partijen en binnenkort ABN Amro - worden door TOM Smart Execution gehaald, een soort zoekmachine die bekijkt op welk handelsplatform een aandeel het goedkoopst te verkrijgen is. Dit kan zowel op Euronext als op TOM MTF zijn en in de toekomst wellicht ook nog op andere platforms, zoals Chi-X of andere ‘traditionele’ beurzen.

Belangstelling voor TOM is er genoeg. “We gaan dit jaar nog aankondigen dat onze aandeelhoudersbasis, die nu bestaat uit Optiver, BinckBank en ABN Amro, wordt verbreed. We zijn continu in gesprek met partijen die een strategische waarde voor TOM hebben, zowel in Nederland als daarbuiten”, vertelt Meijer.
 
Ook het lidmaatschap van TOM MTF wordt uitgebreid. Naast Optiver, IMC, ABR Financial en sinds kort All Options treedt binnenkort een grootbank toe. “Iedereen wil zich op termijn graag aansluiten bij TOM MTF”, aldus de ceo. “De vraag is alleen wanneer dat gebeurt.”

Buitenland

Sinds kort biedt de onderneming naast handel in AEX- en AMX-fondsen ook handel in Belgische en Franse aandelen uit de BEL 20 en de CAC 40 aan.

Naast aandelen en opties heeft TOM ook andere producten in de pijplijn. Zo zullen er in de toekomst wellicht trackers en obligaties bijkomen.

Ook wil het bedrijf verder uitbreiden naar het buitenland. “Zo is BinckBank net gestart in Italië. Dat zou dus ook een markt zijn waar we kunnen uitbreiden. Er zijn heel veel plannen om te groeien, maar we kunnen niet alles tegelijk doen”, besluit Meijer.