TOKIO - De Japanse aandelenmarkt is donderdag voor de tweede dag op rij hoger gesloten, geholpen door het positieve sentiment op Wall Street. Ook meevallende bedrijfsresultaten, waaronder die van machinebouwer Komatsu, gaven steun aan de handel.

De toonaangevende Nikkei-index sloot met een winst van 1,6 procent op 9849,74 punten. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde 0,4 procent in de plus. De Zuid-Koreaanse Kospi-index stond 0,1 procent hoger.

''Beleggers zijn opgelucht om te zien dat bedrijven goede resultaten kunnen behalen, ondanks alle schade van de aardbeving'', aldus een handelaar in Tokio.

Komatsu

Komatsu ging 2,4 procent omhoog nadat het had laten weten dat de winst in het afgelopen kwartaal was verdubbeld. Het bedrijf voorziet voor de rest van het jaar een verdere groei.

Elektronicaconcern Panasonic werd 2 procent meer waard. Volgens berichten gaat het bedrijf een grootscheepse reorganisatie doorvoeren waarbij 40.000 banen worden geschrapt.

Sony

Sony (min 4,8 procent) verloor opnieuw terrein. Het Playstation-netwerk van het bedrijf is eerder deze maand gehackt, waardoor de persoonlijke gegevens van 77 miljoen gamers onder handbereik van de krakers zijn gekomen.

Na het slot van de Japanse beurs verlaagde de centrale bank van Japan de groeiverwachting voor het huidige boekjaar van1,6 procent tot 0,6 procent. De reden is de schade veroorzaakt door de verwoestende aardbeving en tsunami vorige maand.

Honda

De aardbeving in Japan heeft de winst van autofabrikant Honda flink naar beneden gedrukt. In de eerste drie maanden van dit jaar zakte de operationele winst ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 52 procent naar 46,21 miljard yen (380 miljoen euro).

De periode van januari tot en met maart vormt het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar van Honda. Over het gehele afgesloten boekjaar lag de nettowinst dubbel zo hoog vergeleken met het boekjaar daarvoor, namelijk op 534,1 miljard yen.