DIEMEN - Uitzendorganisatie Randstad heeft in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk betere resultaten gehaald dan een jaar eerder. Bezuinigingen van de overheid zetten in Nederland en Groot-Brittannië echter een rem op de groei, zo liet het bedrijf donderdag weten.

Randstad zag de omzet afgelopen kwartaal met 22 procent groeien tot 3,7 miljard euro. De nettowinst kwam met 39,7 miljoen euro ruim 80 procent hoger uit dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebita) steeg met 44 procent tot 108,7 miljoen euro.

Vooral in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten nam de omzet opnieuw sterk toe, met groeipercentages van circa 20 tot 30 procent. In Nederland was de omzet 7 procent hoger dan een jaar eerder.

Dit kwam vooral door de vraag naar uitzendkrachten in de industrie. Bij Randstad-dochters Tempo Team en Yacht bleef de groei achter, omdat zij veel personeel leveren aan de overheid.

Goede groei

Topman Ben Noteboom sprak in een toelichting van ''goede groei'' bij alle onderdelen van zijn bedrijf. Die gunstige trends waren volgens het bedrijf ook zichtbaar in april, waardoor er met vertrouwen wordt uitgekeken naar de komende kwartalen.

In Nederland en Groot-Brittannië voelt Randstad de gevolgen van de forse bezuinigingen die overheden doorvoeren. ''Dat ziet er niet goed uit'', zei Noteboom donderdagochtend tegen het Amerikaanse tv-station CNBC. ''We zien grote afnames in de uitgaven van overheden.''

Overheid

In Nederland haalde Randstad vorig kwartaal 13 procent van de omzet uit de vraag naar personeel van de overheid, tegen 18 procent een jaar eerder. Op de Britse markt was de overheid goed voor een kwart van de opbrengsten. In het eerste kwartaal van 2010 was dat nog 36 procent. In andere landen speelt de overheid geen grote rol voor Randstad.

Randstad heeft financieel weinig schade geleden door de natuurrampen die Japan in maart troffen. Diverse kantoren in de getroffen regio werden tijdelijk gesloten, maar gingen al snel weer open. In het tweede kwartaal kan de ramp tot 5 miljoen euro van het bedrijfsresultaat afhalen, voorspelde het bedrijf.