STOCKHOLM - De Zweedse Volvo Group, de op een na grootste vrachtautoproducent ter wereld, waarschuwt dat de winst in het huidige tweede kwartaal onder druk komt door de gevolgen van de verwoestende aardbeving en tsunami in Japan vorige maand.

De productie bij het Japanse UD Trucks, een van de merken van Volvo, werd 11 maart stilgelegd en aan het einde van die maand weer in beperkte mate opgestart.

''Wij hebben een aantal toeleveranciers in Japan die moeite hebben met het opstarten van de productie. Daarom houden wij rekening met aanzienlijke verstoringen bij de productie van UD Trucks in het tweede kwartaal'', aldus Volvo-topman Leif Johansson.

Omhoog

Volvo, dat zijn trucks ook onder de merknamen Renault, Mack en Eicher verkoopt, zag de nettowinst in het eerste kwartaal meer dan verdubbelen tot 4,1 miljard Zweedse kroon (460 miljoen euro).

De omzet ging met ruim een vijfde omhoog tot 72 miljard euro. Volgens Johansson vertonen de ontwikkelde markten herstel, terwijl de verkopen in opkomende landen als China, Brazilië en India scherp omhoog blijven gaan.

Ondanks de problemen in Japan heeft Volvo zijn verkoopdoelstelling voor zowel Europa als Noord-Amerika naar boven bijgesteld voor dit jaar tot tussen de 230.000 en 240.000 vrachtwagens. Eerder ging het bedrijf uit van 220.000 verkopen per regio.