WOLFSBURG - Volkswagen, de grootste autofabrikant in Europa, houdt vast aan zijn verwachting van een hogere winst en omzet voor de rest van het jaar door een groeiende vraag uit opkomende markten. 

In het eerste kwartaal verdrievoudigde de winst tot 1,71 miljard euro, liet VW woensdag weten.

De winst werd vooral gestuwd door een ''aanhoudende sterke vraag'' uit snelgroeiende landen als China, India Argentinië en Rusland. Het Duitse concern, dat onder meer eigenaar is van de merken Audi, Skoda, Bentley en Seat, verkocht voor het eerst in de geschiedenis twee miljoen auto's in een kwartaal. De omzet klom met 30 procent tot 37,5 miljard euro.

Schuldproblemen

VW waarschuwde echter wel dat de verkopen mogelijk gedrukt worden door de beweeglijke rentetarieven en wisselkoersen en de stijgende grondstofprijzen.

De economische groei kan volgens de onderneming in verscheidene landen afgeremd worden door de schuldproblemen in een aantal landen, de oplopende inflatie en de crisis in Japan.

Desondanks verwacht VW dit jaar meer omzet en winst te boeken dan vorig jaar. In 2010 behaalde het bedrijf een omzet van 126,9 miljard euro op een bedrijfsresultaat van 7,1 miljard euro.