UTRECHT - Mediq, leverancier van medische diensten en middelen en uitbater van apotheken, gaat het Nederlandse PBG overnemen. Daarvoor is het bedrijf bereid 40 miljoen euro op tafel te leggen, zo maakte Mediq woensdag bekend.

PBG levert medische hulpmiddelen aan diabetici en zorgaanbieders als huisartsen en verloskundigen. Het bedrijf, waar zeventig mensen werkzaam zijn, had in 2010 een omzet van 61 miljoen euro.

Mediq betaalt de overname uit bestaande kasmiddelen en PBG zal direct bijdragen aan de winst per aandeel. De aankoop wordt gedaan om de marktpositie van Mediq wezenlijk te versterken. ''De grotere volumes in inkoop en distributie leiden tot schaalvoordelen'', aldus Mediq.

Goedkeuring

De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet de aankoop nog goedkeuren.

Mediq rapporteerde woensdag ook de resultaten van het eerste kwartaal. De omzet steeg met 7 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2010 tot 672,4 miljoen euro. De operationele winst (ebita) steeg met 14 procent tot 30,1 miljoen euro.

De nettowinst kwam daarentegen 14 procent lager uit dan een jaar eerder, door voordelen die in de cijfers over 2010 waren opgenomen. Mediq hield onder de streep 17,6 miljoen euro over.

Het bedrijf handhaafde de verwachtingen voor 2011.