NEW YORK - De effectenbeurzen zijn dinsdag hoger gesloten ten opzichte van maandag. De S&P 500 bereikte zelfs het hoogste niveau sinds juni 2008. Beleggers zijn vooral tevreden over de sterke bedrijfsresultaten die voorbeurs in de Verenigde Staten zijn bekendgemaakt.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent hoger op 12.595,37 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,9 procent omhoog tot 1347,24 punten. De technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in de plus op 2847,54 punten.

Beleggers waren onder meer blij met de resultaten van autofabrikant Ford en het Amerikaanse conglomeraat 3M. Ford maakte bekend in het eerste kwartaal nauwelijks last te hebben gehad van de natuurrampen in Japan.

De Amerikaanse autofabrikant haalde een winst van 2,6 miljard dollar (1,8 miljard euro), het beste eerstekwartaalresultaat ooit. De omzet steeg met 5 miljard dollar tot 33,1 miljard dollar. Het aandeel Ford steeg met bijna 0,8 procent.

3M

3M, producent van onder meer plakband en magneetbanden, heeft het eerste kwartaal een recordomzet geboekt. De omzet kwam uit op 7,3 miljard dollar, bij een winst van 1,1 miljard.

Het bedrijf uit de staat Minnesota zag de verkopen vooral in Azië sterk stijgen (16 procent) ondanks de gevolgen van de aardbeving en tsunami in Japan. Het aandeel 3M boekte een winst van 1,9 procent.

Coca-Cola

Coca-Cola heeft zowel de winst als de omzet in het eerste kwartaal zien stijgen. Toch kwam de nettowinst volgens het concern iets lager uit dan verwacht als gevolg van verloren omzet in Japan. Coca-Cola was een van de grootste dalers op de Dow. Het aandeel verloor 1,2 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4642 dollar, tegen 1,4620 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.