AMSTERDAM - Spyker Cars meldt dinsdag dat de gesprekken over verkoop van de vastgoedposities van het financieel armlastige dochterbedrijf Saab Automobile nog steeds doorgaan, maar dat een uitkomst onzeker blijft.

De Europese Investeringsbank (EIB), die vorig jaar een lening van vierhonderd miljoen euro aan Saab verstrekte, heeft een aantal voorwaarden gesteld voor verkoop van de vastgoedposities, en het is volgens Spyker onzeker of op korte termijn aan die voorwaarden kan worden voldaan.

Spyker stelt dat de EIB meer duidelijkheid vraagt van Saabs vorige eigenaar General Motors Co (GM), aan de Zweedse overheid, die garant staat voor de EIB-lening aan Saab en aan Saab zelf.

Bovendien moet Saab de verkoop van de vastgoedposities "herfinancieren of de koper binnen een bepaalde termijn vervangen", stelt Spyker.

Antonov

Het bedrijf is voor de mogelijke verkoop en terughuur van de vastgoedposities in gesprek met Convers Group, eigendom van de Russische investeerder Vladimir Antonov, die in het verleden aandeelhouder van Spyker was.

De controversiële Russische miljardair werd gedwongen zijn belang in Spyker te verkopen als voorwaarde van de verkoop van Saab door GM aan Spyker, in februari vorig jaar.

Saab heeft snel geld nodig om zijn leveranciers te kunnen betalen en de productie weer op te starten. De productie ligt al ruim twee weken stil omdat een aantal leveranciers door betalingsachterstanden van Saab gestopt is met leveren.

Waarde

Officiële documenten uit maart 2009, die de waarde van Saabs eigendommen aangeven, waarderen de gebouwen en grondposities van het bedrijf op 915 miljoen Zweedse Kronen, circa honderd miljoen euro.

Om aan extra financiering te komen is Spyker daarnaast in gesprek met een aantal Chinese autoproducenten over schuldfinanciering en/of technologielicenties. Tot op heden zijn echter nog geen toezeggingen ontvangen, aldus Spyker.