AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is dinsdag na een vrij rustige handelsdag licht hoger gesloten. De AEX-index kreeg steun van Aegon, dat bekendmaakte de Amerikaanse herverzekeraar Transamerica Reinsurance te verkopen om staatssteun af te lossen.

De AEX steeg 0,2 procent tot 359,55 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 650,71 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,9 procent omhoog.

Aegon ging aan kop in de AEX met een plus van 3,3 procent. De verzekeraar verkoopt Transamerica Reinsurance aan het Franse Scor voor omgerekend 962 miljoen euro. Daarvan wordt 752 miljoen euro ingezet voor de aflossing van de uitstaande staatssteun die Aegon in 2008 heeft gekregen. De verzekeraar moet daarvan nog 750 miljoen euro aflossen.

ING profiteerde van de hogere koers van Aegon met een winst van 0,7 procent. Ook kregen de financiële fondsen steun van de sterke resultaten die de Zwitserse bank UBS voorbeurs bekend had gemaakt. UBS ging 3,9 procent omhoog op de beurs in Zürich.

SBM Offshore

De sterkste daler in de AEX was de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore met een verlies van 2,3 procent. Staalproducent ArcelorMittal daalde 1,2 procent en uitgeversconcern Wolters Kluwer zakte 1,4 procent.

Internetbeleggingsbank BinckBank kwam dinsdagochtend met cijfers over het eerste kwartaal die beleggers niet konden bekoren, ondanks een hogere omzet en winst. Het aandeel noteerde een koersverlies van 3 procent.

Spyker

Spyker Cars zakte 5,8 procent. Spyker meldde dinsdag dat het nog niet zeker is dat het noodlijdende Zweedse dochterbedrijf Saab snel geld zal krijgen uit de verkoop van zijn vastgoed. De gesprekken over de transactie gaan nog door.

In Parijs waren autogerelateerde aandelen juist opvallende stijgers. Zo won PSA Peugeot Citroën 4 procent en ging bandenfabrikant Michelin 5,1 procent omhoog. Renault steeg 2,7 procent.

De euro was dinsdagmiddag 1,4620 dollar waard tegen 1,4585 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op donderdag, de laatste handelsdag in Europa voor het paasweekeinde.