DEN HAAG - Aegon heeft zijn Amerikaanse herverzekeraar Transamerica Reinsurance verkocht aan het Franse herverzekeringsconcern Scor. Dat maakte Aegon dinsdag bekend.

De verkoop levert Aegon 1,4 miljard dollar (962 miljoen euro) op. Daarvan zal 1,1 miljard dollar naar het hoofdconcern vloeien en worden ingezet voor de aflossing van de nog uitstaande staatssteun die Aegon in 2008 heeft gekregen.

De verzekeraar moet nog 750 miljoen euro van de oorspronkelijk ontvangen 3 miljard euro aflossen. Omdat Aegon een aflospremie van 50 procent moet betalen, is het bedrag dat het concern over moet maken 1,125 miljard euro. Aegon is van plan de betaling eind juni te doen.

De verkoop van de herverzekeringsactiviteiten is nog afhankelijk van definitieve goedkeuring van toezichthouders. Naar verwachting wordt de transactie deze zomer afgerond.

Aegon kocht het in San Francisco gevestigde Transamerica in 1999 voor bijna tien miljard dollar.

Schuld

Minister Jan Kees de Jager van Financiën gaf dinsdag aan dat de aflossing door Aegon rechtstreeks naar de verkleining van de staatsschuld gaat. ''En dat is terecht, want die is door de crisis fors opgelopen'', aldus de minister tegen RTLZ.

De Jager erkende dat de Staat flink verdient aan de rente op de leningen aan financiële instellingen, maar stelde dat dat nodig is omdat er nog altijd risico's zijn voor de schatkist.