AMSTERDAM – Autofabrikant Saab gaat deze week verder praten met investeerders over mogelijke nieuwe financiering. Saab maakt zich wel zorgen dat de voorwaarden voor een overeenkomst erg streng zouden kunnen uitvallen voor het autoconcern.

Dit meldt een woordvoerder van Saab maandag tegenover persbureau Reuters. “We doen wat we kunnen om financiering te vinden. Er zijn veel discussies met verschillende partijen en we gaan hiermee verder deze week”, aldus Eric Geers van Saab.

Saab heeft in principe een ja-woord gekregen van de Europese Investeringsbank (EIB), maar hier zitten strenge voorwaarden aan, waardoor het probleem van Saab niet wordt opgelost naar eigen zeggen. 

In de nieuwe overeenkomst zou de Russische investeerder Vladimir Antonov vastgoed van Saab kopen en weer verhuren aan het bedrijf. De EIB is hiermee akkoord, maar stelt wel extra voorwaarden aan de overeenkomst.

Sluiten

Volgens Lars Carlstrom, een Zweedse vertegenwoordiger van Antonov, is één van de voorwaarden dat Saab binnen 90 dagen geld gaat terugbetalen dat het al geleend heeft.

“Saab kan hier niet mee leven”, verklaart Carlstrom. “Als je akkoord gaat met de voorwaarden van de EIB, dan moet je de zaak sluiten.” De EIB was niet beschikbaar voor commentaar.

Saab leent van de EIB, met garantie van de Zweedse overheid. Om de overeenkomst door te laten gaan, heeft Saab goedkeuring nodig van de Zweedse staat en de EIB. De Zweedse overheid is al akkoord.

Financieringsproblemen

Het autoconcern heeft inmiddels al 217 miljoen euro geleend van de EIB. Onder de nieuwe overeenkomst zou Saab tot maximaal 280 miljoen kunnen lenen.

De Zweedse autofabrikant kampt met grote financieringsproblemen door tegenvallende verkoopcijfers. Hierdoor willen leverancier al dagen geen onderdelen meer leveren en ligt het werk stil in de Saab-fabriek.