NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn maandag verdeeld gesloten, nadat het Amerikaanse concern Kimberly-Clark zijn winstverwachting naar beneden had bijgesteld. Beleggers waren verder bezorgd over de hoge olieprijs.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 12.479,88 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,2 procent omlaag tot 1335,25 punten.

De technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in de plus op 2825,88 punten.

Luiers

Kimberly-Clark produceert onder meer luiers en papieren zakdoekjes. Het concern zag de kosten voor de productie flink oplopen vanwege de hoge olieprijs. Veel producten bevatten namelijk oliegerelateerde materialen. Het aandeel Kimberly-Clark verloor 2,7 procent.

Ook Johnson Controls, een van de grootste toeleveranciers van auto-onderdelen ter wereld, had negatief nieuws.

Het concern verwacht tegenvallende resultaten in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar, omdat de productie van auto's is gekelderd als gevolg van de aardbeving en tsunami in Japan. Het aandeel Johnson Controls daalde met 2,8 procent.

Eerste kwartaalresultaten

Beleggers hebben deze week geen gebrek aan richtinggevend nieuws. Het zwaartepunt ligt op donderdag. In de VS komen dan olieproducent Exxon Mobil, chemiereus Dow en farmaceut Merck met de eerste kwartaalresultaten van het jaar.

Daarnaast presenteert het Amerikaanse ministerie van Handel donderdagmiddag de eerste schatting van de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal. Algemeen wordt aangenomen dat de groei lager was dan in het voorgaande kwartaal.

Olieprijs

De sterke stijging van de olieprijs zet waarschijnlijk druk op de groei van de consumptie.

De olieprijs daalde maandag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie ging met 0,1 procent omlaag tot 112,21 dollar. De prijs van een vat Brentolie daalde met 0,3 procent tot 123,59 dollar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4575 dollar, tegen 1,4570 dollar bij het slot van de Amerikaanse beurzen vrijdag.