AMSTERDAM - Beurshandelaren hebben komende week geen gebrek aan richtinggevend nieuws.

Een nieuwe stroom kwartaalcijfers van grote internationale bedrijven en een eerste raming van de groei van de Amerikaanse economie moeten duidelijk maken hoe sterk de opleving van het bedrijfsleven en de economie in de eerste maanden van het jaar is geweest.

In New York begint de beursweek gewoon op maandag, de Europese beurzen openen de deuren pas op dinsdag. Op die eerste dag na het lange paasweekeinde geven internetbroker BinckBank en technisch dienstverlener Imtech in Amsterdam een voorzichtig startschot voor de stroom cijfers in de rest van de week.

DSM

Woensdag volgen de eerste AEX-bedrijven, met chemieconcern DSM en producent van navigatiekastjes TomTom. Daarnaast komen tankopslagbedrijf Vopak, apotheekketen Mediq, producent van bakkersingrediënten CSM en winkelketen Macintosh die dag met de kwartaalcijfers.

Het zwaartepunt van de week ligt echter op donderdag. Dan openen in Amsterdam onder meer olieconcern Shell, uitzender Randstad en was- en voedingsmiddelengigant Unilever de boeken over het eerste kwartaal. In de Verenigde Staten komen dan olieproducent Exxon Mobil, chemiereus Dow en farmaceut Merck met de eerste kwartaalresultaten van het jaar.

Amerikaanse economie

Daarnaast presenteert het Amerikaanse ministerie van Handel donderdagmiddag de eerste schatting van de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal. Algemeen wordt aangenomen dat de groei lager was dan in het voorgaande kwartaal.

De sterke stijging van de olieprijs zet waarschijnlijk druk op de groei van de consumptie. In de laatste drie maanden van 2010 ging de grootste economie ter wereld nog met 3,1 procent vooruit op jaarbasis. Voor het eerste kwartaal wordt in doorsnee gerekend op een groei van bijna 2 procent.

Hoge olieprijs

Eerder deze week wordt ook bekend hoe zwaar de hoge olieprijs momenteel drukt op het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de eigen economie.

Vrijdag gaat veel aandacht uit naar de kwartaalcijfers van autofabrikant Spyker Cars. De productie bij het Zweedse dochterbedrijf Saab ligt al ruim twee weken stil, omdat het bedrijf de toeleveranciers niet kan betalen. Dit weekeinde nog gaf een woordvoerder van Saab aan dat nog altijd niet duidelijk is wanneer de fabrieken weer open kunnen gaan.