AMSTERDAM - De Zweedse autobouwer Volvo zou binnen enkele weken een verzoek van de Zweedse overheid ontvangen om Saab, onderdeel van Spyker Cars, over te nemen. Dat schrijft de Telegraaf vrijdag.

De krant baseert zich op bronnen binnen Volvo, zonder aan te geven met welk orgaan deze bronnen hebben gesproken.

Volgens de Telegraaf zouden er al gesprekken zijn gevoerd tussen Zweedse regeringsfunctionarissen en directeuren van Volvo. Volvo is sinds 2010 in handen van de Chinese automaker Geely Automobile. Daarvoor was Volvo in handen van Ford Motor.

De Zweedse regering zou via een overname door Volvo meer zekerheid willen krijgen omtrent de terugbetaling van de aan Saab geleende 400 miljoen euro door de Europese Investerings Bank.

Problemen

Saab kwam deze maand in problemen toen een aantal toeleveranciers niet meer wilden leveren in afwachting van de betaling van rekeningen. Daardoor viel de productie van Saab stil.

Donderdag kwam Saab een stap dichter bij de heropstart van de productie, nu de Zweedse National Debt Office (NDO) donderdag goedkeuring heeft verleend aan het financieringsplan van de geplaagde autoproducent.

Productie

Volgens de krant zou een overname van Saab Volvo goed uitkomen, omdat daarmee het aantal te produceren auto's met circa 100.000 kan worden verhoogd. Een platform daarvoor is nog in ontwikkeling.

In Zweden gaat volgens de krant ook het verhaal dat zelfs als Saab zijn rekeningen betaalt, de Saab-productie niet direct op gang komt. Dat komt omdat toeleveranciers vooruitbetaald zouden willen worden voordat de levering van onderdelen wordt hervat.

China

Al langer gaat het verhaal dat Saab met verschillende Chinese partijen gesprekken zou voeren over diens financiele problematiek.

Spykertopman Victor Muller weigerde vrijdag commentaar te geven op het bericht. ''Ik heb hier absoluut geen commentaar op, en ook niet op andere vragen'', aldus Muller.

Een woordvoerder van Volvo zei dat er geen sprake is van contact tussen de Zweedse overheid en het bedrijf over Saab. ''Zoiets speelt zich niet af'', voegde hij toe. Hij verwacht ook geen verzoek van de Zweedse overheid aan Volvo om Saab over te nemen. Daarbij wees hij er op dat Zweden niet de eigenaar van Saab is, maar Spyker.