AMSTERDAM – Slechts 16 procent van de Europese aandelen wordt buiten de beurs om verhandeld. Dat is een veel lager percentage dan de 40 procent die eerder naar voren kwam.

Dat blijkt uit onderzoek van de Association for Financial Markets in Europe (AFME), de brancheorganisatie van grote Europese zakenbanken.

Buitenbeurshandel, ook wel ‘over the counter (OTC)’- handel genoemd, omvat alle handel die plaatsvindt zonder dat een beurs als tussenpersoon optreedt. 

Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat 40 procent van de Europese handel buiten de beurzen om plaatsvond. Dit cijfer is onder meer gebaseerd op schattingen van de federatie van Europese beurzen FESE.

Dubbeltellingen

Het verschil zou te verklaren zijn doordat het bij zo’n 60 procent van de onder Mifid gerapporteerde OTC-transacties om dubbeltellingen gaat.

Mifid is de Europese wetgeving voor de financiële markten, die sinds 2007 geldt. Deze regels differentiëren volgens het onderzoek niet tussen echte liquiditeit en gerapporteerde transacties.

De werkelijke omvang van buitenbeurshandel is de kern van een herziening van de Mifid die bij de Europese Commissie in de maak is. Hierin moeten hogere eisen worden gesteld aan de transparantie van dergelijke handel.

Aanval

De FESE haalde eerder deze maand in een brief naar eurocommissaris Barnier uit naar banken, omdat de groei van buitenbeurshandel zou betekenen dat Europa “in een netwerk van private markten verandert”.

Vooral de zogenoemde ‘dark pools’, die een klein maar groeiend onderdeel van de OTC-handel vormen, worden met argusogen bekeken. Dit zijn virtuele marktplaatsen waarop anoniem grote pakketten aandelen kunnen worden verhandeld.