FAIRFIELD - Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 80 procent meer winst behaald dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 3,36 miljard dollar (2,3 miljard euro) tegen 1,87 miljard dollar vorig jaar.

Dat maakte GE donderdag bekend. Het concern, dat vanwege zijn omvang en brede scala aan activiteiten wordt gezien als economische barometer, zag de omzet met 6 procent stijgen tot 38,45 miljard dollar.

De hogere winst en omzet zijn vooral te danken aan de sterke verbetering bij de financiële tak en gestegen verkopen van locomotieven, medische apparatuur en vliegtuigmotoren. De orderportefeuille steeg tot een recordbedrag van 177 miljard dollar.

Winst

Bij de financiële tak GE Capital werd een winst behaald van 1,8 miljard dollar na belastingen. Dat is meer dan drie keer zo veel als vorig jaar. De verliezen door de financiële crisis zijn over het hoogtepunt heen en de divisie genereert nieuwe inkomsten, aldus GE.

De winst per aandeel exclusief eenmalige posten bedroeg 33 dollarcent. Analisten gingen uit van 28 cent per aandeel en een omzet van 34,64 miljard dollar. GE verwacht dit jaar de winst van 2010 te zullen overtreffen.

''De huidige resultaten laten zien dat GE als een sterker en meer competitief bedrijf uit de recessie is gekomen'', zei bestuursvoorzitter Jeffrey Immelt. GE is van plan het kwartaaldividend met 1 cent te verhogen tot 15 cent per aandeel. Dat is al de derde dividendverhoging sinds juli vorig jaar.