HELSINKI - De Finse mobieltjesfabrikant Nokia heeft de nettowinst in het eerste kwartaal licht zien dalen, van 349 miljoen euro vorig jaar, tot 344 miljoen euro. Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt.

Het resultaat was wel boven de verwachtingen van analisten. De omzet klom met 9,2 procent tot 10,4 miljard euro.

Nokia zag zijn wereldwijde marktaandeel in het afgelopen kwartaal afnemen van 33 tot 29 procent. Op het gebied van gewone mobieltjes verliest Nokia steeds meer terrein aan nieuwe Chinese concurrenten.

Nokia

Nokia maakte ook bekend dat een samenwerkingsovereenkomst met Microsoft om de strijd aan te gaan met Apple en Google op de smartphonemarkt, is afgerond. Nokia gaat gebruikmaken van het besturingssysteem Windows Phone van Microsoft. Het Finse concern en de softwaremaker gaan ook nauw samenwerken om nieuwe mobiele producten te ontwikkelen en in de markt te zetten.

Concurrent Apple streefde Nokia over de eerste drie maanden van het jaar voor het eerst in de geschiedenis voorbij, voor wat betreft de omzet uit de verkoop van telefoons. De verkoop van iPhones leverde Apple in het eerste kwartaal 11,9 miljard dollar op. Nokia zag de omzet uit deze activiteiten dalen tot 9,4 miljard dollar.

De winstmarge bij de telefoondivisie, het belangrijkste onderdeel van het bedrijf, bedroeg in het eerste kwartaal 9,8 procent. Het concern verwacht dat deze de rest van het jaar afneemt tot 6 à 9 procent.