AMSTERDAM - Telecombedrijf KPN verwacht dat de winst door veranderend klantgedrag op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie dit jaar lager uitkomt dan eerder werd voorspeld. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Het gebruik van sociale media en mobiele applicaties om te communiceren zorgt voor een daling in het 'traditionele' bel- en sms-verkeer. De huidige abonnementsvormen spelen volgens KPN onvoldoende in op deze trend, die volgens het bedrijf in de tweede helft van het eerste kwartaal versnelde.

In maart daalde het sms-verkeer met 10 procent op jaarbasis, terwijl dit een jaar eerder in dezelfde periode nog met 10 procent steeg, aldus KPN.

Abonnement

Om die trend tegen te gaan wil het bedrijf nieuwe abonnementsvormen introduceren, met mobiele internetdiensten als uitgangspunt. Het zou volgens de net aangetreden topman Eelco Blok gaan om ''geïntegreerde bundels''. Daarbij maakt het niet uit of de abonneehouder gebruikmaakt van internet-, sms- of beldiensten.

Nadere details over de nieuwe abonnementen kondigt het bedrijf op 10 mei aan, bij de gedetailleerde toelichting van de toekomstplannen.

KPN

KPN mikt nu op een bedrijfsresultaat (ebitda) van meer dan 5,3 miljard euro in 2011. Eerder ging KPN nog uit van groei ten opzichte van 2010, toen het resultaat uitkwam op 5,5 miljard euro.

Aandeelhouders worden gespaard. Het bedrijf handhaaft zijn dividendvoorstel van 0,85 euro per aandeel en het aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro dat begin dit jaar is gestart.

Om klaar te zijn voor de toekomst, wil het bedrijf 100 miljoen euro extra investeren in het Nederlandse netwerk, onder andere in het VDSL-netwerk waarmee KPN onder meer televisieklanten bedient. Wel blijven de totale investeringen onder het maximum van 2 miljard euro dit jaar, dat KPN eerder beoogde.

Prestaties

''We zien negatieve trends in Nederland. Ik ben verheugd met de sterke onderliggende prestaties in Duitsland en België, waar wij blijven investeren'', zei de nieuwe topman van KPN. Het klantenaantal van het Duitse E-Plus steeg in het eerste kwartaal met 533.000 naar meer dan 21 miljoen. In België daalde de omzet, onder meer door afgedwongen tariefsverlagingen.

In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet op jaarbasis met 1,3 procent tot 3,24 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) daalde met 4,1 procent tot 1,27 miljard euro.