AMSTERDAM - De graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, zakte donderdag tegen het einde van de handel in het rood. KPN kreeg een forse klap na een winstwaarschuwing. AkzoNobel kon daar ondanks sterke kwartaalcijfers geen tegenwicht aan bieden.

De AEX-index sloot 0,2 procent lager op 359,01 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg juist 0,3 procent tot 651,64 punten. In Frankfurt en Parijs stegen de toonaangevende indices tot 0,6 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,1 procent daalde.

KPN waarschuwde dat het moeite heeft de dalende inkomsten uit het normale belverkeer te compenseren. Het berijfsresultaat komt daardoor dit jaar waarschijnlijk lager uit dan eerder voorspeld. Het aandeel verloor 8,3 procent.

Philips

Ook elektronicaconcern Philips (min 2,1 procent) behoorde tot de dalers. De Amerikaanse bank Morgan Stanley verlaagde zijn beleggingsadvies en bestempelde de eerstekwartaalcijfers van Philips als ''keerpunt in het winstmomentum''. De resultaten die Philips maandag aankondigde, vielen op de beurs niet in goede aarde.

AkzoNobel was de hele dag de positieve uitschieter onder de hoofdfondsen. De resultaten van de verfproducent in het eerste kwartaal werden enthousiast onthaald. De winst en omzet stegen sterk en het bedrijf gaf aan dat stijgende grondstofkosten kunnen worden doorberekend. AkzoNobel werd 4 procent meer waard.

USG People

In de Midkap viel de beurskoers van USG People 5,7 procent terug. De uitzender boekte in het eerste kwartaal wel een flinke omzetgroei, maar zag nog geen verbetering in de lucratieve dienstensectoren.

Aan de andere kant van het spectrum stond Unit4. Het softwarebedrijf werd 3,7 procent meer waard dankzij sterke resultaten in het eerste kwartaal. Het bedrijf haalde een winstmarge van boven de 20 procent, het hoogste niveau ooit in het eerste kwartaal.

De euro noteerde 1,4585 dollar, tegen 1,4520 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.