AMSTERDAM - Telecombedrijf KPN schrapt in Nederland duizenden banen. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

In totaal worden 4000 tot 5000 arbeidsplaatsen geschrapt, gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Het gaat om 20 tot 25 procent van het personeel.

Het bedrijf wil daarmee de kosten fors verlagen om negatieve trends op de Nederlandse mobiele markt het hoofd te bieden.

Het is de eerste grote maatregel voor de twee weken geleden aangetreden topman Eelco Blok. Hij zei in een toelichting dat het weliswaar moeilijke maatregelen zijn, ''maar het hoort erbij''. ''Door deze maatregelen investeert KPN in zijn toekomst.''

Afgelopen jaren

Blok benadrukte dat KPN hiermee niet meer banen schrapt dan in de afgelopen jaren. In de periode 2005-2010 schrapte het bedrijf onder voorganger Ad Scheepbouwer al zo'n tienduizend banen.

De sanering bij het bedrijf valt onder een meerjarenbesparingsplan tot 2015. KPN wil vooral banen schrappen aan de achterkant van het bedrijf, waar mensen niet direct te maken hebben met klantcontact.

''Voorbeelden hiervan zijn het monitoren van netwerken en het voorbereiden van offertes'', zei Blok in een toelichting. Dit werk wil KPN uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven, onder meer in India.

Begrip

CNV-Publiek zaak heeft er op zich wel begrip voor dat KPN gaat snijden ''Je kan er nu eenmaal niet omheen dat er minder wordt gebeld en ge-sms't'', aldus de bond.

Wel betreurt de bond het banenverlies en wil die zo snel mogelijk met KPN aan tafel om te praten over verlenging van het sociaal plan om dit op zo'n sociaal mogelijke manier op te vangen en mensen van werk naar werk te begeleiden.

Abvakabo

Gedwongen ontslagen bij KPN zijn voor Abvakabo FNV onbespreekbaar. Dat heeft bestuurder Joost van Herpen laten weten.

De vakbond is onaangenaam verrast door het nieuws dat KPN fors gaat snijden in het personeelsbestand. ''Er is hierover geen enkel contact met de bond geweest'', aldus de vakbondsbestuurder. Doorgaans doet KPN dat wel.

Van Herpen stelt dat het bedrijf elk kwartaal meer winst maakt. Wat hem betreft is er ''alle aanleiding voor een pittig gesprek''.