AMSTERDAM - Verfspecialist AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2011 de omzet en winst flink zien stijgen. 

Het concern meldde donderdag de sterk opgelopen grondstofprijzen te kunnen compenseren. AkzoNobel zegt aanhoudend sterk te presteren in opkomende markten en ziet ook vraagherstel in de 'volwassen' economieën.

De grondstofprijzen liggen nu 15 procent hoger dan een jaar geleden en AkzoNobel verwacht verdere stijgingen. Er wordt ''voortdurend actie ondernomen op het gebied van prijsbeleid en kostenreducties'', aldus topman Hans Wijers.

De winstmarge (ebitda-marge) lag als gevolg van de prijsdruk iets lager dan vorig jaar (11,6 procent tegen 12,3 procent in het eerste kwartaal van 2010), maar hoger dan in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Omzet

De omzet van AkzoNobel kwam 16 procent hoger uit op 2,76 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 10 procent tot 437 miljoen euro. Onder de streep hield de wereldwijde marktleider in verf 128 miljoen euro over, ruim twee keer zo veel als in dezelfde periode in 2010.

De omzetontwikkeling is te danken aan een volumegroei van 7 procent en een positieve prijsontwikkeling van 4 procent, meldde AkzoNobel. Topman Wijers liet weten ''vooral blij te zijn met het sterke volume en het prijsbeleid achter onze omzetgroei''.

Stijgen

Financieel topman Keith Nichols zei er van uit te gaan dat de grondstofprijzen voorlopig nog zullen stijgen. Hij zei echter te verwachten dat de winstmarge in de rest van het jaar stabiel zal blijven of zal groeien ten opzichte van het voorgaande kwartaal, omdat het bedrijf de hogere prijzen blijft doorberekenen aan klanten.

Daarnaast heeft AkzoNobel te maken met sterke volumegroei, onder meer van de tak Decorative Paints. In de Verenigde Staten begint de divisie de positieve effecten te voelen van het contract met supermarktconcern Wal-Mart, dat AkzoNobel vorig jaar sloot. In West-Europa is er sprake van een ''stabiele'' markt, aldus Nichols.

AkzoNobel zei verder goed op weg te zijn om de eerder uitgesproken verwachtingen voor 2011 waar te maken. Het concern wil dit jaar het bedrijfsresultaat (ebitda) en de omzet met minstens 5 procent laten groeien.