AMSTERDAM - Naar verwachting zal Nokia donderdag bekendmaken dat de winst in het eerste kwartaal met 49 procent is afgenomen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2010.

Dat stelt Bloomberg na een rondvraag bij negentien analisten.

Nokia ging in februari in zee met Microsoft en zal smartphones gaan uitrusten met Windows Phone. Sinds de lancering van de eerste iPhone van Apple in 2007 verloor Nokia 20 procent aan marktaandeel.

Middels de samenwerking met Microsoft wil Nokia de positie op de smartphonemarkt weer herpakken. Sinds de bekendmaking is het aandeel van Nokia echter gedaald met 29 procent.

Weinig concreet

Analisten willen vooral weten wanneer de bedrijven verwachten de eerste vruchten van de samenwerking te plukken. Bekend is dat de eerste toestellen eind 2011 of begin 2012 op de markt zullen verschijnen. Officiële details ontbreken echter nog.

Investeerders vragen zich volgens Bloomberg dan ook af wanneer Nokia verwacht het doel van 150 miljoen verkochte toestellen te behalen. Nokia heeft nog geen voorspelling voor 2011 durven uitspreken.

Gebaseerd op deze gegevens en de rondvraag bij analisten verwacht Bloomberg dat het netto inkomen van de Finse telefoonmaker over het eerste kwartaal uit zal komen op 177 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 349 miljoen euro.

'Heel erg moeilijk'

“Het huidige aanbod van Symbian is verzadigd en begint zelfs zijn uiterste houdbaarheidsdatum te bereiken. Er zijn ook nog geen nieuwe Windowstoestellen officieel aangekondigd. Ik denk dat het tweede en specifiek het derde kwartaal heel erg moeilijk worden”, aldus een van de analisten.

Nokia kondigde onlangs wel nieuwe Symbiantoestellen aan. Deze aankondiging kon het tij echter nog niet keren.