AMSTERDAM - Buizenmaker Wavin heeft in het eerste kwartaal 22 procent meer omzet geboekt. De winst voor belasting steeg met 31procent, onder meer vanwege een voordelige vergelijkingsbasis en marktherstel, aldus het bedrijf woensdag bij de kwartaalupdate.

In een trading update stelt de fabrikant van plastic buizen woensdag te verwachten dat de omzet zich gunstig zal blijven ontwikkelen, zij het in een lager tempo dan in het eerste kwartaal.

Volgens Wavin blijft de ontwikkeling van grondstofprijzen onvoorspelbaar en het bedrijf blijft zich richten op het doorgeven van verdere prijsstijgingen.

Prijzen

In de eerste drie maanden van 2010 heeft de onderneming opnieuw prijsverhogingen aangekondigd om grondstofprijsstijgingen van 10 tot 15 procent op te vangen. In het vierde kwartaal van 2010 verhoogde Wavin ook al de prijzen.

De omzet kwam in de afgelopen drie maanden uit op 300 miljoen euro, van 245 miljoen euro een jaar eerder. De winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en goodwill-amortisatie (EBITDA) steeg naar 10,9 miljoen eruo (was 8,3 miljoen). De operationele marge bedraagt 3,6 procent, waar dat een jaar eerder 3,4 procent was.

Analisten geraadpleegd door Dow Jones Nieuwsdienst rekenden gemiddeld op een omzet van 280 miljoen euro en een wins voor belasting van 15 miljoen euro.

Weer

Wavin had dit jaar minder last van de slechte weersomstandigheden dan een jaar terug toen het bedrijf uit Zwolle het negatieve effect van de strenge winter op de omzet inschatte op 15 miljoen euro tot 20 miljoen euro.

Gecorrigeerd voor wisselkoersschommelingen en overnames steeg de omzet in het afgelopen kwartaal met 19 procent.