STOCKHOLM - De Russische zakenman Vladimir Antonov zal waarschijnlijk woensdag geld overmaken naar de in geldnood verkerende autobouwer Saab via een vastgoedtransactie. Dat meldde de Zweedse zakenkrant Dagens Industri woensdag op basis van bronnen.

Volgens de krant betaalt Antonov 270 miljoen kroon (30,3 miljoen euro) om de fabriek van Saab in Trollhättan over te nemen. De Zweedse overheid stemde vrijdag in met een transactie waarbij het vastgoed van Saab wordt verkocht aan Antonov, waarna Saab de fabriek zal huren van de Russische investeerder.

Met de vastgoedtransactie kan Saab financiële middelen vrijmaken die de autofabrikant nodig heeft om de productie te kunnen hervatten. Door betalingsproblemen ligt de productie bij Saab al meer dan twee weken stil.

Een topbestuurder van het Chinese Beijing Automotive Industry Holding Co (BAIC) stelde woensdag dat het bedrijf op dit moment geen gesprekken voert om te investeren in Saab. Beide bedrijven delen bepaalde technologieën.

''We zijn twee verschillende bedrijven en we hebben een erg goede relatie. Maar als er zich een goede kans voordoet, zullen we er met een open blik naar kijken'', aldus topman Wang Dazong.