AMSTERDAM - Technologieaandelen waren woensdag de grootste stijgers op de Europese aandelenbeurzen. Sterke kwartaalresultaten van de Amerikaanse chipproducent Intel zorgden dat deze fondsen boven de markt uitsprongen.

De graadmeters sloten flink in de plus.

De AEX-index van de Amsterdamse beurs steeg 6,70 punten, of 1,9 procent, tot 359,87 punten. De MidKap-index won 2,3 procent tot 649,74 punten. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt kregen er 2,1 tot 3 procent bij.

Intel

Intel, de grootste chipproducent ter wereld, meldde dinsdag goede resultaten en zonnige vooruitzichten. Het concern zag de omzet in het eerste kwartaal sterk stijgen en denkt die lijn door te kunnen trekken in de rest van het jaar.

Dit gaf de Europese chipaandelen vleugels. Infineon kreeg er in Frankfurt 4,3 procent bij, STMicroelectronics won in Milaan 4,8 procent. De Nederlands chipmachinebouwer ASML werd in de AEX 5,3 procent meer waard.

ASMI

ASMI, ook een toeleverancier aan de chipindustrie, steeg in de MidKap 6,6 procent. TomTom, een producent van navigatieapparatuur en ook een technologiebedrijf, pluste 5,4 procent.

SNS Reaal liet voorafgaand aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering weten dat het eerste kwartaal waarschijnlijk met winst is afgesloten. Het aandeel van de bank en verzekeraar steeg 6,5 procent.

Wavin

Buizenfabrikant Wavin won 5,1 procent. Het bedrijf profiteerde afgelopen kwartaal van een aantrekkende markt en gunstige weersomstandigheden. Het concern zag de omzet sterk stijgen en voorspelde voor de rest van het jaar ook omzetgroei.

Bierbrouwer Heineken overtrof met zijn bierverkoop in het eerste kwartaal de gemiddelde verwachting van analisten. Desondanks stond het aandeel onderin de AEX met een magere koerswinst van 0,1 procent.

Vastgoed

Vastgoedfondsen VastNed Offices/Industrial (O/I) en Nieuwe Steen Investments (NSI) maakten bekend te gaan fuseren. In februari liepen geprekken tussen beide bedrijven nog stuk op de prijs. Beleggers beloonden VastNed O/I met een koerssprong van 3,5 procent, het aandeel NSI leverde 0,4 procent in.

De euro was 1,4520 dollar waard, tegen 1,4310 dollar aan het eind van de handel dinsdag.