TOKIO - De beurzen in het Verre Oosten zijn dinsdag fors lager gesloten, in navolging van de verliezen in Europa en New York een dag eerder. De waarschuwing over de Amerikaanse kredietwaardigheid gaf beleggers reden tot zorg. Chipfondsen gingen omlaag na een omzetwaarschuwing van Texas Instruments.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's waarschuwde dat de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten in gevaar kan komen als de torenhoge Amerikaanse staatsschuld niet wordt aangepakt. Deze zorgen kwamen bovenop de aanhoudende onrust over de Europese schuldencrisis.

Chipfabrikant Texas Instruments waarschuwde dat de omzet in het tweede kwartaal last kan hebben van verstoringen in de toeleveringsketen door de natuurrampen in Japan. Chipgerelateerde fondsen in Tokio moesten het ontgelden. Zo verloor Advantest 3,2 procent en Tokyo Electron zakte 1,9 procent.

De Nikkei-index sloot met een verlies van 1,2 procent op 9441,03 punten. De Kospi in Seoul daalde 0,7 procent en de beurs in Sydney leverde 1,4 procent in. De Hang Seng in Hongkong stond 1,3 procent lager in de middaghandel.