DEN HAAG - Beleggers in Nederlandse staatsobligaties hebben in het eerste kwartaal van dit jaar forse koersdalingen voor hun kiezen gekregen.

De oplopende kapitaalmarktrente leidde aan het eind van het eerste kwartaal tot een koersverlies van ruim 7,6 miljard euro. ''Ofwel bijna 3 procent ten opzichte van eind 2010'', aldus het CBS maandag.

De rente op staatsobligaties was niet genoeg om het koersverlies goed te maken.

Overheidsfinanciën

Sinds september 2010 loopt de kapitaalmarktrente op. ''Daarnaast hadden enkele landen van de Europese Unie problemen met hun overheidsfinanciën'', aldus het CBS. Dat vertaalde zich naar een lagere koers voor staatsobligaties.

Over heel 2010 behaalden beleggers in staatsschuldpapier nog een koerswinst van bijna 4 miljard euro, stelt het CBS. Maar eind augustus was de winst nog bijna 16,5 miljard euro. Het grootste deel van de Nederlandse staatsobligaties is in handen van het buitenland.

Instellingen

Ook koersen van obligaties van financiële en niet-financiële instellingen stonden in de eerste drie maanden van het jaar op verlies. ''Zij het dat het verlies met 1,5 procent kleiner was dan het koersverlies van staatsobligaties.'' De obligaties van financiële instellingen geven meer rente dan de stabieler geachte staatsobligaties.

''In de afweging tussen vergoeding en risico lijken beleggers de laatste maanden eerder voor de obligaties van financiële instellingen te kiezen, met als gevolg dat de koersen hiervan het minder slecht deden'', concludeert het CBS.

Aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de totale koerswaarde van obligaties op de Amsterdamse beurs volgens het CBS 881 miljard euro. Dat is 4 miljard minder dan eind 2010. De totale koerswaarde van obligaties is het saldo van de koersen, de emissies en de aflossingen.