AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn maandag met flinke verliezen gesloten.

Opnieuw oplaaiende zorgen over de Europese schuldencrisis en een waarschuwing van kredietbeoordelaar S&P aan het adres van de Amerikaanse overheid zetten de stemming op de beurzen onder druk.

De AEX-index sloot 6,32 punten (1,8 procent) lager op 352,68 punten. De MidKap-index daalde 1,8 procent tot 629,49 punten. De grote Europese graadmeters van Londen, Frankfurt en Parijs verloren 2,1 tot 2,4 procent.

Griekenland

In het weekend doken geruchten op over een herstructurering van de Griekse staatsschulden. ''Griekenland ontkent, maar er gaan hardnekkige geruchten. De markt ziet het al als iets onvermijdelijks. Banken zullen dan lijden en dat zie je nu al terug in de koers'', zei handelaar Jan Wilpshaar van VPV Bankiers.

Bank en verzekeraar ING sloot in de AEX 3,9 procent lager. Verzekeraar Aegon verloor zelfs 4,9 procent. In de MidKap waren Delta Lloyd en SNS Reaal onderin te vinden met minnen van 4 en 4,3 procent.

Amerika

Standard & Poor's (S&P) liet maandag weten dat de kans groter is geworden dat het zijn kredietbeoordeling van de Amerikaanse staatsschuld zal verlagen. De VS hebben een groot begrotingstekort en een hoge staatsschuld. Er lijkt geen duidelijk beleid te zijn om dit aan te pakken, aldus S&P.

Opvallend was dat de dollar hierna op de valutamarkt terrein won op de euro. Een euro was aan het eind van de middag 1,4210 dollar waard, tegen 1,4305 dollar rond het middaguur. Bij het sluiten van de handel op vrijdag noteerde de euro 1,4440 dollar.

Philips

Elektronicaconcern Philips maakte bij de publicatie van de kwartaalcijfers bekend zijn televisieactiviteiten onder te brengen in een samenwerkingsverband met het Taiwanese TPV Technology.

De aanpak van het kwakkelende onderdeel viel goed bij analisten. Het aandeel sloot met een verlies van 0,9 procent waarmee Philips een van de beter presterende fondsen van de AEX was.

Spyker

Spyker Cars noteerde 2,5 procent hoger. Beleggers haalden opgelucht adem, nadat de Zweedse regering vrijdag akkoord was gegaan met de verkoop van Saab Properties, de vastgoedtak van Saab.

Met de verkoop komt circa 30 miljoen euro vrij. Saab heeft geld nodig om rekeningen van toeleveranciers te kunnen betalen zodat deze weer gaan leveren aan de autoproducent.

Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans meldde een opdracht voor de ontwikkeling van een vakantiepark in Cadzand te hebben gekregen. Met de opdracht is 55 miljoen euro gemoeid. Heijmans sloot in de MidKap 1 procent lager.

Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 2,4 procent goedkoper en kostte 107,10 dollar.