AMSTERDAM - Elektronicaconcern Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere winst behaald dan verwacht.

Ook de operationele winst kwam lager uit, zo bleek uit de maandag gerapporteerde eerstekwartaalcijfers. Het concern waarschuwde ook dat de tragedie in Japan een effect heeft gehad op de omzet en op de toeleveringsketen, maar specificeerde dit niet.

''We verwachten tegenwind in 2011 als gevolg van de Japanse tragedie'', aldus de net aangetreden topman Frans van Houten.

Volgens de topman hebben Japanse leveranciers het zwaar en is het niet duidelijk wat het effect hiervan is op de resultaten van Philips. In de tweede helft van dit jaar heeft het concern daar meer zicht op, zo verwacht het bedrijf.

Resultaten

De omzet bedroeg 5,3 miljard euro tegenover 4,98 miljard euro in de eerste drie maanden van 2010. Onder de streep hield Philips 138 miljoen euro tegenover 201 miljoen euro een jaar eerder en een analistenverwachting van 161 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat (ebita) kwam uit op 437 miljoen euro, 58 miljoen euro lager dan in dezelfde periode in 2010. Inclusief een verlies op de televisie-activiteiten lag het resultaat op 331 miljoen euro. Analisten gingen uit van een bedrijfsresultaat van 385 miljoen euro.

Gezondheid

Opkomende markten waren goed voor de omzet van Philips. Zowel bij de Healthcare-divisie, die onder meer apparatuur voor de medische sector maakt, als bij de consumententak (Consumer Lifestyle) stegen de inkomsten.

Groeimarkten voor Philips zijn onder meer Brazilië, Rusland, het Midden-Oosten en de Aziatische landen. Het aandeel van deze groeimarkten op de totale omzet steeg van 29 naar 32 procent.

De operationele resultaten lagen onder druk door lagere resultaten bij Consumer Lifestyle en Lighting, aldus Philips. De consumententak zag de omzet via licenties scherp dalen.

Televisie

Maandag kondigde het concern aan voor de verlieslijdende televisie-activiteiten een joint venture te hebben gesloten. ''Het vinden van een oplossing voor onze televisie-activiteiten was onze topprioriteit.'', aldus Van Houten.

Op korte termijn zal het losmaken van de tv-activiteiten van de groep effect hebben op de resultaten, aldus Philips. Het concern wil zich nu richten op het versnellen van groei en winstgevendheid op middellange termijn.