AMSTERDAM - Terwijl zorgen over de wereldwijd oplopende inflatie en de Europese schuldencrisis de financiële markten blijven overheersen, verschuift de focus van beleggers deze week richting een stroom aan bedrijfsresultaten.

Vrijdag zijn de markten gesloten vanwege Goede Vrijdag. De dagen daarvoor opent ruim een vijfde van de bedrijven in de toonaangevende Amerikaanse S&P 500-index de boeken over de eerste drie maanden van het jaar.

Marktvorsers zien de week als een goede indicator voor de rest van de kwartaalcijferperiode. In Nederland trapt Philips maandag af, de eerste keer dat de nieuwe topman Frans van Houten beleggers informeert over het reilen en zeilen van het elektronicaconcern. Later volgen handelsberichten van onder meer Reed Elsevier, Heineken, AkzoNobel, Nutreco en Sligro.

Het kwartaalcijferseizoen ging vorige week van start. ''De bedrijfscijfers toonden tot nu toe een verdeeld beeld'', aldus een handelaar tegen persbureau Reuters. Ondanks vaak beter dan verwachte winstcijfers stelden omzetcijfers en toekomstverwachtingen teleur.

Omhoog kijken

''Maar het kan nog alle kanten op, het lijkt zelfs dat de financiële markten over het algemeen omhoog blijven kijken'', zo gaf de handelaar aan.

Hoe lang de blik naar boven gericht blijft is onduidelijk. De Amsterdamse AEX sloot vrijdag met een verliesje van 0,1 procent op precies 359 punten.

De MidKap ging 0,2 procent omhoog en de beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,5 procent aan waarde. De Dow-Jonesindex steeg in New York 0,5 procent, de S&P 500 en Nasdaq klommen 0,4 procent en 0,2 procent.

Onrust

Terwijl de kwartaalcijfers tijdens de vier handelsdagen verwerkt worden, kan de aanhoudende zorg over de stijgende inflatie een ondertoon van onrust op de beurs tot gevolg hebben. Het oplopende inflatiepeil vergroot de kans dat centrale banken de rente verhogen, met als gevolg een remmend effect op het economisch herstel.

Ook de Europese schuldencrisis is nog niet van de radar verdwenen. Vorige week verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van Ierland, nu staat Griekenland in de schijnwerpers. Een herstructurering van de Griekse schulden, ondanks een afwijzende Griekse overheid, lijkt volgens marktkenners onafwendbaar.