AMSTERDAM – Technologiebeurs Nasdaq is bereid om in het geval van een beursfusie een deel van NYSE Euronext te verkopen om te voldoen aan mededingingswetten. Dit meldde persbureau Reuters vrijdagavond op basis van een anonieme bron.

Als NYSE een overnamebod van Nasdaq wel accepteert zou de fusie op veel weerstand kunnen rekenen van Amerikaanse mededingingsautoriteiten.

Nasdaq en NYSE zijn de twee grootste aandelenbeurzen in de Verenigde Staten. Een fusie zorgt voor een monopolist op de Amerikaanse markt voor beursnoteringen. 

Daarom zou de technologiebeurs bereid zijn het onderdeel American Stock Exchange (Amex) van NYSE te verkopen als een fusie doorgang ziet. Amex noteert de standen van kleinere aandelen. In 2008 werd het gekocht door NYSE.

Kosten

Toch is er ook twijfel of dit plan wel doorgang zal vinden. Amex is geen grote speler in de VS en het onderdeel is volledig geïntegreerd in NYSE. Dit kan een verkoop bemoeilijken.

Om de toezichthouders nog meer tegemoet te komen, zou Nasdaq bereid zijn de kosten voor een notering voor de grootste bedrijven te laten dalen met 50.000 dollar naar 450.000 dollar.

Stemmen

Er is een hevige overnamestrijd ontstaan om beursgigant NYSE Euronext. De topmannen van Nasdaq, NYSE en Deutsche Börse zijn druk bezig alle aandeelhouders van NYSE te ontmoeten en hun zaak te bepleiten. Deze aandeelhouders gaan naar verwachting in juli stemmen over de fusie.

Nasdaq heeft het voordeel dat het met 11,3 miljard dollar het hoogste bod op NYSE heeft gedaan, maar het kan niet rekenen op de steun van het bestuur van NYSE. Deutsche Börse heeft een lager bod gedaan op NYSE, 10,2 miljard dollar, maar de Duitse beursgigant heeft wel de steun van het bestuur.