STOCKHOLM - De Zweedse regering gaat akkoord met een plan voor financiële steun voor Saab. De autoproducent heeft dringend geld nodig om de stilgevallen productie te kunnen herstarten. 

De Zweedse minister van Economische Zaken Maud Olofsson meldde vrijdagmiddag tijdens een persconferentie dat de regering wel ''keiharde voorwaarden'' stelt.

Het gaat om de verkoop van Saab Properties, de losse bv die het vastgoed van Saab beheert. Met de verkoop komen extra financiële middelen vrij om toeleveranciers te kunnen betalen.

Volgens de Zweedse regering gaat het om minstens 30 miljoen euro. Daarmee kan het bedrijf zijn schuldenlast bij de onderaannemers verminderen.

Victor Muller, directeur van Saabs moederbedrijf Spyker Cars, noemt het nieuws "een heel grote stap in de goede richting". "Met de toestemming van de Zweedse staat is de financiële situatie niet in één keer opgelost", zegt Muller, "maar het Zweedse regeringsstandpunt zullen we onderzoeken en dat zullen we het hele weekeinde doen".

Antonov

Olofsson bevestigde vrijdag dat de Russische investeerder Vladimir Antonov de beoogde koper is. Via zijn Zweedse woordvoerder liet de Rus eerder weten op korte termijn zeker 55 miljoen euro in Saab te willen steken. Olofsson wil onder meer niet dat Saab dient om geld wit te wassen.

Toen Spyker Saab kocht in februari 2010 wilde Zweden geen bemoeienis van Antonov, omdat hij mogelijk betrokken was bij criminele handelingen. Voor de deal rond is, moeten volgens de bewindsvrouw daarom eerst ''alle vraagtekens omtrent de koper worden geëlimineerd.''

Redelijk bedrag

De Zweedse regering stelt voorts drie essentiële eisen aan de overeenkomst tussen Saab en de vastgoedkoper. Ten eerste moet Saab ''een redelijk bedrag'' ontvangen voor de verkoop van zijn panden, de koper mag de fabriek en kantoren van het automerk dus niet voor een prikkie krijgen. Ten tweede moet Saab toegang houden tot de bedrijfsruimten, zodat de autoproductie gewaarborgd is.

Ten derde moet de huur die Saab voor zijn vastgoed betaalt via een bank lopen, die niet in handen is van de koper. Antonovs eigen financiële instellingen kunnen dus geen direct ontvangende partij zijn.

Zeggenschap

De Zweedse regering heeft nog geen besluit genomen over een eventueel nieuwe eigendomsverdeling voor Saab. De Russische investeerder Vladimir Antonov wil graag zeggenschap en Spykerbaas Victor Muller wil hem graag als deeleigenaar hebben. ''Riksgälden doet nu een audit.

Uitgangspunt is dat Saabs leiding en werknemers winst maken'', aldus de Zweedse minister van Economische Zaken.