NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York hebben de laatste handelsdag van de week met winst afgesloten. Het positieve nieuws over de consumentenprijzen in de Verenigde Staten overschaduwde vrijdag tegenvallende resultaten van onder meer Bank of America en Google.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde bij sluiting 0,5 procent hoger op 12.341,98 punten. De breder samengestelde S&P 500-index klom 0,4 procent, tot 1319,70 punten. Technologiebeurs Nasdaq stond 0,2 procent hoger op 2764,65 punten.

Op maandbasis gingen de Amerikaanse consumentenprijzen in maart overeenkomstig de prognoses met 0,5 procent omhoog . De kerninflatie, exclusief de sterk schommelende voedsel- en energieprijzen, steeg vorige maand met 0,1 procent op maandbasis.

Bank of America maakte bekend een winstdaling van 37,5 procent te hebben geïncasseerd in de eerste drie maanden van dit jaar. De grootste bank van de VS zag de inkomsten bij de hypotheekactiviteiten dalen, terwijl de uitgaven toenamen. Het aandeel leverde 2,3 procent in.

Hogere omzet

Google boekte in de eerste maanden van 2011 weliswaar een hogere omzet dan verwacht, maar de nettowinst kwam lager uit dan waarop was gehoopt. Het fonds drukte met een verlies van ruim 8 procent zwaar op de Nasdaq.

Speelgoedfabrikant Mattel behaalde minder winst dan een jaar eerder door hogere grondstofkosten en juridische lasten. De behaalde omzet in het eerste kwartaal was wel fors hoger dan verwacht. Het aandeel noteerde 4,1 procent hoger.

Euro

De euro noteerde op de valutamarkt 1,4423 dollar. Bij sluiting van de handel op de Europese beurzen was de munt 1,4440 dollar waard.