AMSTERDAM – EasyJet wapent zich tegen een nieuwe grote verstoring in het luchtruim bij een toekomstige aswolk met het systeem AVOID. De Britse prijsvechter vraagt de rest van de luchtvaartindustrie om ook met oplossingen te komen.

Het is vandaag precies een jaar geleden dat een aswolk door een vulkaanuitbarsting in IJsland het Europese luchtverkeer vijf dagen grotendeels platlegde.

“We kunnen niet precies voorspellen wanneer er een nieuwe vulkaanuitbarsting komt en opnieuw een aswolk in het luchtruim verspreidt, maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat het op enig moment weer gaat gebeuren”, zegt Ian Davies, Head of Engineering bij de Britse prijsvechter.

Weerradar

Het afgelopen jaar heeft Easyjet de ontwikkeling van Airborne Volcanic Object Identifier and Detector (AVOID) ondersteund en is een AVOID prototype nu klaar om getest te worden met vulkanische as. Een verzoek om financiering aan de Europese Commissie om AVOID te ondersteunen, wordt nu geschreven, meldt de vliegtuigmaatschappij vrijdag.

AVOID is een soort weerradar voor as, ontworpen door Fred Pata van het Norwegian Institute for Air Research. Er wordt infrarood technologie op het vliegtuig geplaatst, waarmee beelden aan piloten en luchtverkeerscentra worden doorgestuurd.

Verstoring

Aan de hand van die beelden kunnen piloten een aswolk op 100 kilometer afstand zien, op hoogten tussen de 5000 en 50.000 voet. Zo kan een piloot de vliegroute aanpassen om de aswolk te vermijden.

Luchtverkeerscentra kunnen de aswolk met behulp van real time data nauwkeurig volgen en gedeelten van het luchtruim openhouden, in plaats van dat het gehele luchtruim wordt afgesloten. Hierdoor moet het aantal passagiers dat last heeft van de verstoring afnemen.

Alaska

De komende maanden testen de ontwikkelaars het systeem in het Verre Oosten en Alaska.

Easyjet gelooft dat wanneer 100 vliegtuigen in Europa, waarvan 20 van Easyjet zelf, met het AVOID systeem worden uitgerust, dit voldoende informatie biedt aan luchtvaartmaatschappijen en verkeerscentra om veilig te blijven vliegen.