AMSTERDAM - Biotechbedrijf Galapagos maakt vrijdag een forse koersval. Het biotechbedrijf maakte bekend het programma voor de ontwikkeling van reumamedicijnen stop te zetten.

Bij opening zakte het aandeel Galapagos 21 procent op de Amsterdamse beurs.

Galapagos breekt de Fase II studie naar een van de potentiële reumamiddelen af vanwege tegenvallende resultaten. Dat leidt tot uitstel van verwachte mijlpaalbetalingen, zegt topman Onno Stolpe.

Het stopzetten en beeindigen van onderzoek onder een samenwerkingsverband met Janssen Pharmaceutica, dochter van het Amerikaanse Johnson & Johnson, naar het GLPG0259-molecuul leidt voor 2011 tot een besparing van "enkele miljoenen", aldus de topman.

"De potentiele betalingen van J&J werden verwacht voor de eerste helft van 2012", licht Stolpe toe. "We hebben meer projecten met J&J, alleen zullen betalingen nu iets later plaatsvinden."

Recht

Onder het samenwerkingsverband heeft Janssen het exclusieve recht om voor 60 miljoen euro mogelijke medicijnen te licentieren. Fase II studies zijn hiervoor echter een vereiste.

"We houden nu op met het 259-molecuul, waar we al een paar jaar mee bezig waren", aldus de Galapagos-CEO. "Dit is nu eenmaal een gevaar dat je loopt bij medicijnontwikkeling. Van iedere twee moleculen waar je aan werkt, is er maar een die het haalt."

Stolpe wijst erop dat Galapagos op dit terrein werkt met meer dan 50 moleculen. "We hebben een unieke portefeuille", voegt hij eraan toe.

Winst

Het gestaakte onderzoek betrof een kandidaatmedicijn voor de behandeling van reuma. Uit een onderzoek onder dertig patiënten werden qua veiligheid geen nadelige effecten gevonden van het medicijn, maar bleek de werkzaamheid vooralsnog te beperkt.

Galapagos handhaaft de verwachtingen voor 2011, waaronder een omzet van ten minste 150 miljoen euro met winstgevendheid en een positieve kasstroom.